Zwembad Schuagt 2e WO 'Voor Joden verboden'

Zwembad Schuagt in Krimpen aan de Lek/Lekkerkerk was één van de vele plekken die vanaf de zomer van 1941 niet meer toegankelijk waren voor Joden. Dat was onderdeel van het afzonderen van Joden van de rest van de bevolking door de Duitse bezetter. 
Op het hek bij zwembad ‘Schuagt’ hangt een bord met ‘voor Joden verboden’. Direct na de bezetting beginnen de nazi’s met het invoeren van anti-Joodse maatregelen. Joden worden onder andere verplicht om zich te registreren, mogen geen eigen bedrijf bezitten en mogen geen bloed doneren. Ook vrije tijd en sport wordt steeds verder ingeperkt, vanaf 31 mei 1941 is het voor joden verboden om zwembaden en stranden te bezoeken. Op 15 september gaat een verbod op het bezoeken van onder andere parken, restaurants en bioscopen in en verschijnen borden met de tekst ‘voor Joden verboden’ in het straatbeeld. Op de foto (Piet de Jong, Jan den Buitelaar en ???).
De foto hangt in het Anne Frankhuis en in kamp Auschwitz.

De foto is gemaakt door de Rotterdamse fotograaf, cameraman en journalist J. van Rhijn (1910-1976). Het is niet bekend wanneer precies hij deze foto maakte. Kenners gaan ervan uit dat het tussen 1942 en 1945 is geweest.(Collectie Spaarnestad, Nationaal Archief)

Terug naar boven