Excursie 2018

Verslag Excursie naar Utrecht op zaterdag 15 september

We vertrokken om 9.00 uur vanaf  sporthal 'de Walvis' met de bus naar Utrecht met 38 personen. Het weer was eerst nog bewolkt en op sommige plaatsen had het zelfs geregend maar gelukkig brak er in de loop van de dag een zonnetje door. Door de diverse bouwwerkzaamheden in Utrecht was het voor de buschauffeur lastig om de bus bij het centrum te parkeren. Na een korte wandeling kwamen we aan bij lunchroom 'Anna' waar de koffie (of thee) met appeltaart al klaarstond.


Na de koffie stond een rondleiding door de stad op het programma. Hiervoor werd het gezelschap in twee groepen (met ieder een eigen gids) verdeeld. Een aantal mensen die wat slechter ter been zijn vertrokken vast op hun gemak naar het lunchadres zodat we elkaar daar weer zouden treffen.

Persoonlijk vond ik de rondleiding echt de moeite waard. Leuk om te weten dat Utrecht gesticht is door de Romeinen doordat er op die plaats een zandbank aan de Rijn lag. Door de hele stad is aan de straattegels te zien waar de romeinse nederzettingen oorspronkelijk waren. Uiteraard hebben we ook de Dom en de diverse kerken kunnen bewonderen. Het verhaal van de enige Nederlandse paus Adrianus, die uiteindelijk maar 1 jaar in Rome aan de macht is geweest (en waarschijnlijk door vergiftiging om het leven is gekomen) vond ik ook erg bijzonder. Onze gids kon het ook allemaal heel beeldend aan ons vertellen.De locatie voor onze lunch was ook heel toepasselijk voor een historische vereniging, namelijk aan de gracht in een oude kelder! Inmiddels hadden Floor en Annie Hartog zich ook bij ons gezelschap aangesloten. We kregen soep en lekkere sandwiches met als klap op vuurpijl (al was het wat laat) een broodje kroket!


Om twee uur konden we inschepen in een rondvaartboot die ons door de grachten voer. De kapitein moest slalommen tussen al de kano's en sloepjes die ons tegemoet kwamen.


Bij terugkomst op de kade hadden we nog een uur om door Utrecht te lopen en terug te keren naar de bus. Dit was nog een aardig eindje lopen zodat we onderweg dorst kregen. We besloten met ons groepje om bij ons eerdere koffieadres naar binnen te gaan en werden daar als oude vrienden ontvangen. Na een heerlijk kopje thee was het tijd om te gaan. De dag was voorbij gevlogen. Ik heb echt van de dag genoten en ik denk velen met mij. Het was een heel goed plan om met de bus te gaan en ik wil het bestuur graag hartelijk bedanken voor de organisatie! Mocht er volgend jaar weer een busreis zijn dan ga ik zeker weer mee.

Met dank aan Trudy van Florestein-Schouten voor verslag en Herman Visser voor de foto's

Terug naar boven